Blokkade actie bij fossiel staatsbedrijf EBN

Op dit moment (30 november 12.00 uur ) blokkeren een team GroenFront! activisten de voordeur van staatsbedrijf EBN in het centrum van Utrecht met een rode lijn. EBN investeert namens de overheid in olie & gas projecten in Nederland en houdt daarmee de broodnodige energietransitie tegen. GroenFront! woordvoerdster Liz “ EBN is een ramp voor Groningen en het klimaat. Er moet zoveel mogelijk olie en gas onder de grond blijven. Dit staatsbedrijf doet exact het tegenovergestelde. Daarom trekken we vandaag een rode lijn. Tot hier en niet verder. “

De actie is onderdeel van de Climate Games. Het door activisten georganiseerde evenement waarin twee weken lang diverse teams wereldwijd acties zullen voeren tijdens de klimaattop in Parijs. Meer dan 170 teams hebben zich aangemeld op het Climate Games web platform. De Climate Games sluit op 12 december af met de Redlines actie, waarin blokkades zullen worden opgeworpen rond de klimaattop, in Parijs. Zie ook https://www.groenfront.nl/groenfront-gaat-naar-de-klimaattop-in-parijs/

De activisten van GroenFront! Willen met deze actie hun solidariteit betuigen met de Groningers. EBN speelt een cruciale rol in de gaswinning in Groningen. Rond 18 december zal er een nieuw gasbesluit genomen worden waarin bepaald wordt hoeveel Gronings gas er in 2016 gewonnen mag worden.

GroenFront! gaat volgende week met een bus vol activisten naar Parijs om zich aan te sluiten bij tal van andere actiegroepen. Ondanks het verbod op demonstraties zijn duizenden klimaatactivisten nog steeds van plan zich te laten horen in de straten van Parijs.

Update 14:00 (2 dec.) Laatste Tammo vrij! Hij bedankt iedereen voor de steun, en zegt; tot de volgende actie.

Update 11:30 (2 dec.) We zijn nog steeds aan het wachten op de vrijlating van de laatste Tammo. Hij is heel moedig geweest, maar de politie maakt het erg moeilijk voor hem en is zijn vrijlating uit vreemdelingen detentie aan het uitstellen. De advocaat werkt heel hard om hem vrij te krijgen en we verwachten dat we hem zeer binnenkort zullen zien. Hij en de andere Tammo ’s stonden voor klimaatrechtvaardigheid. Je kunt helpen door ervoor te zorgen hun boodschap verspreid wordt op het internet.

Update 17:30 (1 dec.) Goed nieuws: drie arrestanten zijn vrij. Slecht nieuws: de politie denkt dat nr. 4 een fransman is en plaats hem daarom in vreemdelingendetentie voor onderzoek. De politie is door de rechter al meerdere keren op haar vingers getikt voor dit soort grappen. Het mag gewoon niet. We zijn er mee bezig.

Update 21.00 (30 nov.) 1e arrestant is vrijgelaten. De rest is in verzekering gesteld en overgebracht naar Houten. Wat waarschijnlijk betekent dat ze de nacht moeten blijven. Iedereen is aangeklaagd voor het negeren van een politiebevel.

Update 14.00 (30 nov.) De reactie van EBN op de actie was ronduit pissig. Omstanders daar en tegen lieten blijken de actie te ondersteunen. Al na een half uur heeft de politie ruw ingegrepen bij de vreedzame actie en 5 activisten gearresteerd. Daarbij zijn enkele activisten lichtgewond geraakt. Ze zijn afgevoerd naar het politiebureau aan de overzijde van de straat.

Meer updates en foto’s op @Groenfront @Climategames
www.groenfront.nl en onze facebookpagina.