Klimmers van actiegroep GroenFront! Groningen hebben zaterdag 4 oktober groot spandoek opgehangen in de door Gasunie gesponsord kunstwerk in de vorm elektriciteitsmast met gasvlammen langs de A28. Gas Doet Grunn Beven. Liz van GroenFront! Groningen “ Na de gasbeving bij Ten Boer van dinsdag had Kamp het over ‘ a fact of life’ Wij zouden hem er graag op willen wijzen dat gasbevingen veroorzaakt worden door gaswinning. En het Gasbesluit dat Kamp en de NAM deze maand definitief willen vaststellen gaat nog steeds uit van een gevaarlijk hoge gasproductie. Op deze manier is het dweilen met de gaskraan open. ” Volgens GroenFront! moet de gasproductie veel verder omlaag om de kans op zware gasbevingen te voorkomen en het risico op meer instortende huizen te verkleinen.

Het ministerie van Economische Zaken en Shell dochterbedrijf NAM lijken de discussie over de gasproductie krampachtig uit de weg te gaan. In de dialoogtafel mag het niet besproken worden, en ook in de Tweede Kamer wordt de discussie vermeden. Een door het CDA aangevraagd debat over het gasbesluit werd met een politiek handigheidje van de agenda gewipt. Na de gasbeving onder Ten Boer lijkt er voor Kamp echter geen ontkomen meer aan. En daarmee komt het uit beeld geraakte advies van Staatstoezicht op de Mijnen uit 2013 weer in beeld. SoDM gaf toen het dringende advies de gaswinning -zover als mogelijk- naar beneden te brengen en noemde toen het getal 30 miljard kuub. Het huidige gasbesluit gaat uit van 42,5 miljard kuub. Door dat bij Loppersum de kraan bijna helemaal dicht moet, betekend dat ook meer gaswinning in het zuiden van Groningen en dus een risico op meer en zwaardere gasbevingen in deze regio.

Tim “De gasproductie verder omlaag schroeven maakt het hier in Groningen veiliger, en bovendien zijn er genoeg duurzame alternatieven voor handen. Het licht gaat niet uit als hier de gaskraan verder dicht gaat. Bovendien, moeten we zo snel mogelijk fossielvrij worden vanwege de klimaatcrisis en het feit dat het gas binnenkort ook op zal zijn. Of is de korte termijn winst van Shell belangrijker dan de toekomst van Groningen en haar inwoners.

Meer achtergronden in dit opiniestuk van Peter Polder Dweilen met de Groningse gaskraan open http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/28891_dweilen_met_de_groningse_gaskraan_open/

Verslag RTV Noord http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=139536

Oog TV http://www.oogtv.nl/2014/10/groenfront-groningen-in-actie-langs-a28/

Op Facebook een uitgebreid fotoverslag https://www.facebook.com/media/set/?set=a.714763601937888.1073741844.107429886004599&type=1