GF! Schinveld is een los- vast samenwerkingsverband van kunstenaars, activisten en buurtbewoners die de AWACS problematiek eindelijk opgelost wil zien. Op 4 december 2016 is GF! Schinveld begonnen met de bouw van een 3Dome, een bolvorming kunstwerk/ boomhut.

3Dome boomhut in Schinveld van boven

Het kunstwerk staat op de grens waar 11 jaar geleden onder luid protest 6 hectaren bos illegaal gekapt werd om de NAVO vliegbasis Geilenkirchen ruim baan te geven. Honderden buurtbewoners verzetten zich al jaren tegen de basis waarvandaan stok oude AWACS vliegtuigen de omgeving terroriseren met extreme geluidsoverlast en vervuiling. Toen defensie besloot de omgeving nog verder te schofferen door een stuk bos te kappen, startte activisten van GroenFront! een bosbezetting. 15 hectaren bos werd gered, 6 hectaren werd gekapt. Het protest ging door, buurtbewoners verenigd in Stop AWACS haalde een aantal klinkende overwinningen binnen via rechtszaken en procedures; de kap was illegaal, het bos moet worden hersteld en de geluidsoverlast moet worden beëindigd. Maar NAVO en defensie trekken zich hier niets van aan, en de politiek is niet in  staat of niet bereid daar iets aan te doen.

 
GF! Schinveld wil met de 3Dome deze beschamende situatie in de schijnwerpers zetten. Door een kunstwerk op deze zwaar bestreden grens te plaatsen moet een focus punt ontstaan waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en inspireren. De terreur vanuit de NAVO met worden gestopt, als politiek en rechtsstaat falen, moeten we dat zelf doen.

Zie de website en Facebook pagina van GF Schinveld voor updates!