GroenFront: “Publieke excuses en vliegstop geëist”

GroenFront is blij met de uitspraak van de Raad van State vandaag over de bomenkap in Schinveld. De Raad van State oordeelde dat het bos in Schinveld niet gekapt hadden mogen worden en dat Defensie ook geen nieuwe stukken meer mag kappen.

“Eindelijk gerechtigheid” reageert GroenFront!-activist Richard blij, “hiermee krijg je bijna je vertrouwen in de rechtstaat weer terug.” Nu blijkt dat de bomenkap van 6 ha door Defensie – in opdracht van de NAVO – illegaal is geweest, eist GroenFront! publiek excuses. “Zowel Jaap de Hoop-Scheffer (Secretaris Generaal NAVO) als Cees van der Knaap (Staatssecretaris Defensie) moeten publiek excuses aanbieden aan de inwoners van Zuid Limburg. “Dat is wel het minste wat ze nog kunnen doen voor de inwoners van Zuid Limburg, nadat ze illegaal 6 ha hebben laten kappen”, stelt GroenFront!-activist Richard.

Defensie wil de bomen in Schinveld kappen, omdat ze in de zogenaamde vliegfunnel steken. Deze regel komt voort uit de eigen veiligheidsprotocollen van NAVO. Volgens de NAVO kunnen die bomen een ongeluk veroorzaken, als een vliegtuig problemen krijgt met het opstijgen of landen. Nu de 13 ha niet gekapt mag worden, voldoet de AWACS-basis dus niet aan de eigen NAVO-veiligheidseisen. De Nederlandse regering kan nu niets anders dan – op basis van NAVO-regels – besluiten dat er niet meer gevlogen kan worden over de Schinveldse Bossen. Toch doorgaan met vliegen zou immers tot gevaarlijke situatie of zelfs tot een vliegtuigcrash kunnen leiden.

GroenFront! blijft de situatie in Schinveld scherp in de gaten houden. Maar voorlopig hebben de inwoners van Zuid Limburg, de gemeente Onderbanken, de Vereniging Stop Awacs en GroenFront! gezamenlijk gewonnen van de NAVO en de Nederlandse regering.