jan ’99 – Het aktiekamp in Meteren

Vrijdag 29/1 hebben vijftig aktivisten van Groen Front twee panden aan de Achtersteweg in Meteren (in de buurt van Geldermalsen) gekraakt. Deze panden liggen op de route van de Betuwelijn en zijn bezet om te protesteren tegen de aanleg van deze lijn. Het is de bedoeling om van de twee panden, een boerderij en een arbeiderswoning, en het omliggende terreintje een permanent aktiekamp te maken zodat het voor eens en altijd duidelijk wordt dat dit belachelijke projekt niet door mag gaan.

Na een koude nacht en een vertraging van een paar uur door bus-pech vertrokken we vrijdag aan het begin van de middag met ruim 50 aktivisten in een paar bussen naar de kraak. Het kraken zelf ging soepeltjes en binnen een paar minuten stonden we allemaal binnen. Een groep mensen sloeg onmiddellijk aan het barricaderen, anderen gingen de buurtbewoners tekst en uitleg geven. De inwoners van dit christelijke dorpje waren namelijk nogal geschrokken en sommigen reageerden daarom wat aggressief. De meesten waren wel voor rede vatbaar en vooral met de dorpsjeugd is al snel kennisgemaakt. De politie reageerde ook vrij rustig en deelde later mee dat ze pas ingrijpen als de NS (de eigenaar van de panden, die op de nominatie staan om gesloopt te worden) juridische stappen onderneemt. ’s Avonds kwamen inderdaad woordvoerders van de NS polshoogte nemen, maar tot nu toe is er nog geen (al dan niet juridisch) stapje gezet. Het was natuurlijk wel weekend, dus maandag merken we wel wat er gaat gebeuren.

Zaterdag en zondag is er vooral veel gebouwd en er kwamen veel mensen uit de hele regio met donaties in de vorm van eten, dekens, kleding en gereedschap. Ook de plaatselijke jeugdsoos is al verkend -> erg gezellig!