Climate Games 2015

za 4 juli 08:00u

Amsterdam

Zaterdag 4 juli  hebben ruim 300 mensen, verdeeld over ongeveer 25 teams, deelgenomen aan de tweede editie van de Amsterdam Climate Games. Een grootschalig actiespel waarin deelnemers de strijd aan gingen met de steenkool, benzine en soja industrie in de Westhaven van Amsterdam, “die op grote schaal verantwoordelijk is voor klimaatverandering”.

Op 24 juni deed de rechter uitspraak in de zaak van Urgenda tegen de staat. Het vonnis stelde Urgenda in het gelijk: de overheid doet te weinig om CO2-uitstoot te verminderen. Door deel te nemen aan de Climate Games wilden de spelers laten zien dat de tijd dringt. Volgens hen moeten zo snel mogelijk dramatische maatregelen genomen worden om desastreuze klimaatverandering tegen te gaan. De activisten probeerden daarom op allerlei manieren zelf de kolencentrale en andere vervuilende industrie in de Amsterdamse haven te sluiten.

Een team dat zich ‘Tree Musketeers’ noemde, plantte bomen op de treinrails die wordt gebruikt om steenkool van de kolenhaven naar Duitse energiecentrales te vervoeren. Een ander team bestormde dezelfde haven en hing een spandoek in een hijskraan. Tijdens die actie werden twee personen gearresteerd, die op dit moment nog vastgehouden worden door de politie. Een mobiele geluidsinstallatie op zonnepanelen ging rond over het speelveld met ‘Beats Against Coal’. FossielvrijNL haalde zeven handtekeningen onder de aanwezige agenten voor hun petitie. Zij willen daarmee pensioenfonds ABP vragen investeringen in de fossiele industrie te stoppen. In een bruinkoolmijn nabij Keulen in Duitsland bezette 20 activisten met hun team vier van de negen enorme graafmachines. Zij wonnen met deze actie de Climate Games troffee in de categorie ‘meest effectieve actie’.

De deelnemers van de Climate Games zijn onderdeel van een groeiende internationale klimaatbeweging. “Er wordt al maanden gewerkt aan de voorbereidingen van de Climate Games in Parijs. Deze zullen plaatsvinden tijdens de VN-klimaatonderhandelingen in december. Naar verwachting zullen honderden teams uit heel Europa de straten van Parijs veranderen in een groots speelveld”, aldus Jaap van Oort, woordvoerder van de Climate Games.

Aan het eind van de middag stopte plotseling de kolencentrale met werken nadat er vreemde geluiden werden gehoord. Het is onduidelijk of dit met de Climate Games te maken heeft. Nuon wilde niet reageren.

Kijk op www.climategames.nl/report voor een overzicht van alle acties, foto’s, video’s en andere meldingen die gedurende de Climate Games hebben plaatsgevonden