Op zondag 29 november, aan de vooravond van COP21, de ‘belangrijkste’ VN klimaatconferentie van dit decennium, zullen mensen in meer dan 50 steden overal ter wereld de straat op gaan. Naar verwachting wordt het de grootste internationale klimaatmobilisatie uit de geschiedenis.In Amsterdam wordt door een brede coalitie van NGO’s de ‘Klimaatparade‘ georganiseerd. Wij lopen mee in ‘Het Blok voor Klimaatrechtvaardigheid’

Binnen deze demonstratie zullen verschillende groepen een blok vormen, onder andere de FNV, studenten, een aantal bedrijven en politieke partijen. Het Blok voor Klimaatrechtvaardigheid zal oproepen tot systeemverandering, een einde aan het (neo)kolonialisme, en van onderop georganiseerde directe actie, burgerlijke ongehoorzaamheid en arbeidersverzet als drukmiddelen.

ASEED Europe en GroenFront! namen het initiatief voor dit blok, maar ondertussen wordt de oproep door nog zes andere groepen ondersteund: De Nieuwe Universiteit, Internationale Socialisten, Kritische Studenten Amsterdam, Kritische Studenten Utrecht, University of Colour, Wij Zijn Hier.

Het blok heeft een open karakter en meer groepen (en individuen) zijn welkom om zich aan te sluiten. Check hier het Facebook event.

In het blok zal gelopen worden tussen het spandoek ‘System Change not Climate Change’ aan de voorkant en ‘End CO2lonialism’ / ‘Put up a fucking fight for what you love’ aan de achterkant. Daar tussen zal op een aanhanger van Theaterstraat de band Sprank en DJ Sin Control optreden. Uiteraard zal er genoeg ruimte blijven voor slogans/kreten.

Er wordt om 12 uur verzameld op het Museumplein in Amsterdam. Van daar zal er een route gelopen worden naar de Stadhouderskade en dan via Weteringsschans naar de Utrechtse Straat, Muntplein en door de Vijzelstraat weer terug naar het Museumplein. Na afloop is er een korte sluiting, muziek en eten verzorgd door Rampenplan.

Klimaattop COP21 Parijs

De Franse staat heeft vorige week de noodtoestand uitgeroepen en misbruikt die nu om alle demonstraties rondom COP21 te verbieden, waaronder de gigantische demonstratie die in Parijs zou plaatsvinden op 29 november. Dit is de zoveelste beweging richting een steeds meer autoritaire staat die wij overal zien consolideren. De noodzaak om op die datum in de rest van de wereld onze stem te laten horen tegen klimaatverandering, voor een rechtvaardige transitie, en tegen de inperking van vrijheden is daarom nu groter dan ooit te voren. Ook blijft het belangrijk om tijdens de top (30 november-11 december) alsnog naar Parijs te gaan, ondanks, en juist vanwege, het volledige demonstratieverbod.

Vanzelfsprekend worden de actieplannen rondom COP21 in Parijs op dit moment aangepast aan de veranderende context. Maar er wordt vanuit Parijs nog steeds nadrukkelijk opgeroepen om af te reizen en deel te nemen aan de acties op straat, als teken dat wij de strijd voor klimaatrechtvaardigheid niet opgeven en dat wij ons daarnaast niet de mond zullen laten snoeren. De meest belangrijke actiedag zal aan het eind van de top vallen, op 12 december.

De volgende groepen reizen alsnog af naar Parijs:

ASEED/GroenFront (7-14 december)
Fossielvrij NL (9-14 december)
Internationale Socialisten (11-13 december)

Meer (actuele) informatie over de busreis naar Parijs van ASEED/GroenFront en de actieplannen voor daar (in het bijzonder 12 december) zie hier de laatste informatie https://www.groenfront.nl/groenfront-gaat-naar-de-klimaattop-in-parijs/

Laat Ze Niet Lopen – Blokkeer Pegida Rotterdam
Op zondag 29 november zal naast de klimaatdemonstratie in Amsterdam ook een belangrijk antifascistisch protest in Rotterdam plaats vinden. Het racistische Pegida is die dag opnieuw van plan om te demonstreren, en gelukkig organiseert Laat Ze Niet Lopen een tegenprotest onder het motto: “Kom 29 november in actie en stop de opmars van extreem-rechts! Laat Ze Niet Lopen!” Wij zullen er in Rotterdam helaas niet bij kunnen zijn, maar hierbij een shout-out naar iedereen die zich die dag zal verzetten tegen de neo-nazi’s van Pegida.