Op 16/2 kregen de GroenFronters! in Meteren een tip over een grote, dure villa bij Vuren (bij de A15 r. Leerdam) die kortgeleden door de NS gekocht was en op 18/2 gesloopt zou worden, een dag nadat de bezwaartermijn zou sluiten. De dag daarna is een kleine groep activisten meteen op pad gegaan en heeft de villa gekraakt. Kort daarna kwam echter de ex-eigenaar, de speculant van Willigem vrij gewelddadig langs en dreigde voorts met een knokploeg. Omdat het zo’n korte termijnactie was waren de activisten met te weinig om zich effectief te verweren, dus besloten ze tot tactische terugtrekking. Toen ze terugkwamen was de villa echter volledig onkraakbaar gemaakt, met alle ramen en een verdieping eruit gesloopt.

Zaterdagnacht 13/2 waren er ook al problemen, toen onbekenden een barricade bestaande uit een grote stapel tractorbanden vlakbij een van de panden in brand staken, terwijl iedereen sliep. Een grote chaos, twee brandweerwagens en daarna een teringzooi waren het gevolg. De Meterse bevolking steunt de activisten nog steeds – voor hun zijn de brandstichters de criminelen, als dat nou voor iedereen goldt…

Gelukkig zijn wel alle (alle?) ziektes inmiddels overwonnen en zijn de meisjes en jongetjes druk doende met het bouwen van boomhutten in de tuin (en niet om in te spelen!).

Om de Betuwelijn een beetje te promoten heeft de overheid het drie miljoen kostende informatiecentrum Transpoint geopend in Barendrecht. Tijdens de feestelijke inwijding, bijgewoond door minister Netelenbos en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, maakten actievoerders van Miliedefensie en het comitĂ© ‘Laat de Betuwelijn varen!’ met spandoeken en folders duidelijk dat de Betuwelijn een overbodig en voor de natuur schadelijk project is. Tevens werden de eerste bezoekers onthaald met het geluid van voortdenderende goederentransporten.

Om het informatiecentrum wat minder eenzijdig te laten zijn, kreeg minister Netelenbos van de actievoerders vier panelen met foto’s overhandigd. Hierop staan de gekraakte boerderij ‘Boze Wolf’ in Ressen, een woonwijk langs de spoorlijn in Lent, het natuurgebied Heumensoord ten zuiden van Nijmegen en de binnenvaart op de Waal afgebeeld. Deze panelen werden overigens niet aan de propagandistische collectie van Transpoint toegevoegd. “Als het informatiecentrum iets duidelijk maakt, dan is het wel dat de overheid het nodig vindt de Betuwelijn krampachtig te blijven verdedigen”, zo stellen de tegenstanders.