AWACS maken herrie
Vanochtend rond 5 uur is minister Dekker van VROM wakker geschud door het geluid van een opstijgend AWACS vliegtuig. De AWACS is een tot radarvliegtuig omgebouwde Boeing. Vandaag begint om 16.00 uur een overleg in de Tweede Kamer over de extreme geluidsoverlast die deze militaire vliegtuigen veroorzaken in de wijde omgeving van het Limburgse Schinveld. GroenFront! activisten zetten vanochtend een geluidsinstallatie aan met de opname van een opstijgend AWACS toestel uit Schinveld op dezelfde geluidssterkte als er daar in het dorp ettelijke malen per dag te horen is. De bedoeling was de minister te herinneren aan uitspraken die zij voor de zomer deed over een rapport van GGZ Zuid Limburg. De minister deed buurtbewoners die klaagden over geluidsoverlast van rond de honderd decibel af als ‘ overgevoelig’ en beklaagde zich over het feit dat mensen met geïsoleerde huizen zomers hun raam open doen.

Na een half uur lawaaiig protest zijn de activisten zelf weg gegaan.

Het overleg in de Tweede Kamer gaat vooral over de geluidsoverlast. Uit onderzoek van GGZ Limburg blijkt die zo extreem te zijn dat er schade aan de volksgezondheid ontstaat (slaapstoornissen, concentratie en leerproblemen bij kinderen). Op de achtergrond speelt mee dat VROM en Defensie binnenkort hopen te beginnen aan de kap van een deel van Schinveldse Bossen. Dit zal nog meer geluidsoverlast veroorzaken.

GroenFront! activisten hebben de afgelopen maanden actie gevoerd tegen de kap van de Schinveldse Bossen en zijn van plan de kap tegen te houden.

De activisten zeggen zich terdege bewust te zijn van het omstreden karakter van hun actie. Het op een directe manier confronteren van politici met de gevolgen van hun beleid schijnt een halsmisdaad te zijn geworden. De activisten vinden het doof blijven voor een probleem dat duizenden mensen schaadt in hun gezondheid echter vragen om een stevig antwoord.
Activiste Silvia: “ We zijn bewust op de openbare weg gebleven. We hebben haar alleen een koekje van eigen deeg gegeven. Als ze de herrie te veel vond, moet ze misschien ook iets doen aan de herrie in Schinveld, en niet mee werken aan de kap van het bos.”