In de Zuid-Limburgse Schinveldse Bossen wil de NAVO meer bomen kappen om de met veel kabaal overvliegende AWACS radar toestellen er last van zouden hebben. Wij denken nog altijd dat het bos meer last heeft van de AWACS en de NAVO die roestbakken gewoon in de shredder moet stoppen. in 2006 wisten we de kap van 14 hectare bos tegen te houden met een bosbezetting. 6 hectare ging voor de bijl. Onze mening is ongewijzigd, de NAVO moet met z’n poten van het bos blijven.

Zie voor achtergrond info https://www.groenfront.nl/campagnes/bosbezetting-schinveld/

De NAVO heeft na de felle protesten in 2005 en 2006 geen voet meer in het bos durven zetten. Nu wil ze opeens het bos ‘beheren’. Sure…

DSCF0016

Defensie presenteerde dinsdag een onderhoudsplan voor het gebied waarvan de begroeiing laag moet blijven. Het ministerie wil niet alleen te hoge bomen kappen. Ook het ‘dichtgroeien’ van het bos wordt aangepakt, om te voorkomen dat zeldzame planten en dieren in de verdrukking komen.

De actiegroep Stop AWACS willen de nieuwe kap onder geen voorwaarde toestaan. ,,Als Defensie doorzet, gaan we de bossen weer bezetten”, zei Nico Trommelen van de actiegroep. ,,Kap betekent dat de radarvliegtuigen nog lager kunnen vliegen, nog meer lawaai maken en meer brandstof kunnen lozen boven Schinveld en Brunssum. De bossen zijn onze geluidsbuffer.”