GroenFront! Is opgericht door 5 milieuactivisten die de gezapige -doe vooral positief- milieubeweging van de jaren negentig zat waren en op een klimaattop in Berlijn geïnspireerd raakten door Britse EarthFirst! Activisten die met veel lef en humor de strijd aan bonden tegen de aanleg van nieuwe snelwegen. Zij bezetten bedreigde bossen met boomhutten, kregen erg veel steun van buurtbewoners en wisten met blokkades en bosbezettingen de aanleg van nieuwe snelwegen onmogelijk te maken. Dat wilden ze in Nederland ook doen.

Na een reeks van losse acties organiseerden ze in 1997 een eerste actiekamp in Nederland, onder de rook van Amsterdam en naast kunstenaarskolonie Ruigoord werd een natuurgebied bezet dat moest wijken voor de Afrikahaven. De campagne werd verloren, maar er werd veel geleerd.

Een volgende grote campagne richtte zich tegen de omstreden Betuwelijn tussen 1998 en 2001. Waar milieuorganisaties en buurtbewoners de strijd al bijna hadden opgegeven bezette GroenFront! Verspreid over het trace 8 boerderijen en woningen en toverde ze om in zwaar gebarricadeerde vestingen, en een uitvalbasis voor een reeks aan bezettingen en andere acties. De panden zelf werden ontruimd, de Betuwelijn aangelegd, maar de ook geplande Noord en Zuidtak verdwenen van de tekentafel. En plannen voor grote infrastructuurprojecten werden blijvend achtervolgt door de beelden van ons verzet. De opening van de Betuwelijn werd verstoord door 100 activisten die op 6 verschillende plekken het spoor bezetten en de eerste trein tegen hielden.

Vervolgens sloeg de vlam over naar Vlaanderen. Het Lappersfort in Brugge, een uniek bos in de stad, moest wijken voor industrie en parkeerplaatsen. Vlaamse GroenFronters bezetten het bos en wisten de kap tegen te houden. Het was de eerste in een reeks van bosbezettingen in Vlaanderen.

In de winter van 2005 bezette een groep ervaren GroenFronters op verzoek van het dorp Schinveld een deel van de Schinveldse Bossen. Niemand minder dan de NAVO wilde dat deel kappen zodat de extreem lawaaierige AWACS toestellen nog lager over het dorp hun oefenrondjes konden draaien. Met massale steun uit het dorp hielden we het bos bezet, en toen er 800 man ME opdook stonden er ook 1000 buurtbewoners in het bos. Er werd weliswaar zes hectare bos gekapt na de ontruiming, maar de andere 14 hectare bos werd gered. De NAVO zag zich zelfs gedwongen het aantal vluchten te verminderen.

Benieuwd naar wat we nu doen? Kijk hier naar onze lopende campagnes.