In Augustus 2015 bezetten ruim duizend activisten een bruinkoolmijn van RWE, vlak bij Keulen.
Onder hen veel Nederlandse GroenFront! activisten. De meeste mensen weigerden hun naam te zeggen toen ze, diep in de bruinkoolmijn, ingesloten en opgepakt werden. Op een enkeling na.

Een van de activisten die wel zijn naam gaf kreeg deze maand een dreigbrief van RWE op de mat. Hij moet voor 15 augustus beloven dat hij niet zal deelnemen aan ‘verstorende’ acties tegen RWE installaties en de terreinen van de mijnen en kolencentrales van RWE niet zal betreden.

Hij heeft vandaag per ommegaande laten weten een dergelijke belofte niet te kunnen doen tot dat RWE aangekondigd heeft de mijnen te gaan sluiten. – ik respecteer de huisvrede van RWE pas, als RWE de grenzen van deze planeet respecteert. Tot die tijd zie ik me genoodzaakt om op alle mogelijke manieren bij te dragen aan de sluiting van de mijnen. Ook als dat betekend dat ik de wet overtreed. Mijn eerste reactie was eigenlijk om naar de mijn te gaan, een bagger te beklimmen en daar met die dreigbrief te gaan zwaaien –

Zijn reactie kan betekenen dat de betreffende activist door RWE aangeklaagd wordt in een civiel proces. We houden je op de hoogte.

Volgende week start er een nieuw klimacamp naast de bruinkoolmijnen van RWE http://www.klimacamp-im-rheinland.de/en/ met onder andere het Action Lab. RWE dreigbrief